La educación como campo de batalla: la desegregación escolar en Estados Unidos (1954-1980) - Bosch, Aurora (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2019)
En la moderna lluita contra la segregació i el racisme als Estats Units, l’educació va jugar un paper destacar des de 1954, quan el Tribunal Suprem va declarar anticonstitucional la segregació escolar. El present article analitza des d’una perspectiva d’història política i social el context que va fer possible la sentència Brown vs Topeka, la gran resistència blanca que es va engegar des del segregacionisme sudista i els avanços notables de la integració escolar entre les dècades de 1960 i 1970 de la mà del «liberalisme racial» del Partit Demòcrata. També explora els retrocessos evidents des de 1974, impulsats per un republicanisme conservador que, en tot el país, va començar a explotar políticament el ressentiment racial blanc davant les polítiques federals de recolzament a les minories. Paraules clau: Desegregació escolar, Estats Units, resistència massiva blanca, liberalisme racial.