El testimoni de Josep Pallach. Un jove estudiant escriu sobre la República i l’autonomia (1932 i 1933) - Marquès Sureda, Salomó (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2017)
Presentem dos documents escolars que va escriure Josep Pallach, un adolescent que estudiava al Col·legi Empordanès de Figueres (Alt Empordà), una escola dirigida per Josep Pey, un mestre renovador, republicà i catalanista que va anar a l’exili el 1939. Les dues redaccions varen guanyar el premi al concurs convocat per l’ajuntament republicà. El noi que les va escriure i va ser premiat, anys més tard va ser professor al Departament de Pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona, acabada de crear, i un destacat polític socialista. La seva tesi doctoral sobre els mestres de Catalunya a principis del segle xx va ser una aportació fonamental a la història de l’educació. Els textos escrits per aquest noi de 12-13 anys mostren la seva indiscutible personalitat i la visió política d’un vailet que vivia intensament la nova situació política de Catalunya i l’Estat espanyol. Paraules clau: Josep Pallach, escola republicana, Segona República, Col·legi Empordanès, exili de mestres.