Religió, llengua i ensenyament en la premsa tortosina en català (1900-1936) - Gombau Domingo, M. Carme (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2017)
L’abast d’aquest estudi comprèn des de la publicació del primer setmanari escrit en català a Tortosa a l’inici del segle xx, La Veu de Tortosa, fins a l’esclat de la Guerra Civil espanyola, amb el setmanari Lluita –abans de convertir-se en diari i esdevenir bilingüe–, i centra l’interès en dos eixos temàtics: religió-llengua i ensenyament -instrucció pública. A principis de segle sorgeix a Tortosa un estol de joves relacionats amb el seminari conciliar que són sensibles a les tesis catalanistes de Torras i Bages, i que s’oposa, per tant, a l’ambient de rebuig i d’hostilitat cap a la llengua que va emanar durant tot el primer terç de segle des de les elits del bisbat de Tortosa. Aquest visqué el seu capítol més negre l’any 1921, amb l’expulsió d’un sector del professorat d’aquell institut eclesiàstic ‒amb l’excusa de la pronúncia catalana del llatí. També l’escola tortosina fou refractària al català, fins a l’arribada de la ii República. Paraules clau: premsa tortosina, bisbat tortosí, ensenyança, colònies escolars.