Parlem de la formació permanent de l’ofici de mestre i de les idees del Moviment Freinet - Zurriaga i Agustí, Ferran (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2017)
El present escrit combina el relat històric amb la vivència personal de l’autor, observador i, al mateix temps, protagonista implicat en els fets que relata. Célestin Freinet comporta una concepció pedagògica diferent i particular en què es dóna valor al poder de la paraula. Seguint aquesta premissa, l’autor, membre del Moviment Freinet, imprimeix un valor personal al text, en què ens narra les vivències pròpies, i converteix aquesta narració en un nou document, amb un valor intrínsec tant pel que narra com per la pròpia vivència. El testimoni personal plasmat al present treball es converteix en un document de primera mà al voltant d’uns fets ocorreguts dels quals no es conserven, en moltes ocasions, testimonis escrits. S’hi relaten les vivències de Ferran Zurriaga, membre fundador de l’ACIES, nom que, en el franquisme, rebia el MCEP, protagonista, en primera persona, de la recuperació del Moviment Freinet els anys seixanta, en ple franquisme, al País Valencià, amb la voluntat d’oferir una sèrie de dades i dates que puguen contribuir a la futura reconstrucció de la nostra història educativa més recent. La formació permanent de l’ofici de mestre i les idees del Moviment Freinet en terres valencianes i la seua difusió a la resta de l’Estat, són l’objecte concret de l’aportació de l’autor del text. Paraules clau: moviments de renovació pedagògica; pedagogia Freinet; Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat; ACIES, MCEP; País Valencià.