A Revista Seara Nova: instrumento ao serviço da democracia e da descentralização da organização escolar - de Carvalho, Maria João (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2015)
A partir del context polític, econòmic i cultural de la Primera República a Portugal, l’article analitza l’impacte que la premsa, inclosa la revista Seara Nova, va tenir en el canvi del pensament educatiu i pedagògic de l’època. Aquesta influència es va fer notar en altres dimensions de la societat portuguesa. La crida constant al canvi, característica de la reforma, i la creació d’una veritable elit troben en l’escola democràtica i descentralitzada el millor instrument per assolir aquest objectiu. Per això, la modernització del país depenia, segons els editors de l’esmentada revista, d’una educació fonamentada en els principis d’emancipació i autonomia dels ciutadans. Paraules clau: escola democràtica, emancipació, elits, reforma educativa.