Imatge, formació religiosa i educació a la revista il·lustrada Lluc (1921-1973) - Gelabert Gual, Llorenç; Motilla Salas, Xavier (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2014)
L’ús de la fotografia com a font per a la investigació en història de l’educació, així com el debat que aquest fet ha generat, actualment es reflecteix en importants i valuoses aportacions. En aquest sentit, una línia d’investigació, que inclou algunes aportacions en els darrers anys, és la que ha prestat atenció a l’ús que es feia de la fotografia com a instrument per reforçar els discursos textuals en la premsa i les revistes il·lustrades en reportatges gràfics d’interès educatiu adreçats a un públic no especialitzat. Les revistes d’informació gràfica o il·lustrades són una font de documentació encara poc explorada pels historiadors de l’educació tot i que són molt abundants a l’Estat espanyol des de mitjan vuit-cents i s’hi poden localitzar una gran quantitat d’imatges escolars –i educatives en un sentit més ampli–elaborades pels pioners del fotoperiodisme. En aquesta línia, en el present article, pretenem aproparnos a l’ús que es féu de la fotografia a la revista il·lustrada Lluc, en el període que va de 1921 a 1973, per reforçar els reportatges, les notícies i informacions d’interès educatiu que s’hi publicaren, en un sentit genèric i ampli, incloent-hi la formació religiosa. L’esmentada publicació s’ha d’analitzar i entendre en el si de les diverses revistes il·lustrades aparegudes a Mallorca, per la qual cosa prestarem atenció, succinta, al desenvolupament del fotoperiodisme i la premsa il·lustrada de manera genèrica, d’una banda, i als orígens i el desenvolupament de les publicacions periòdiques gràfiques i il·lustrades a l’illa més gran de l’arxipèlag balear, d’una altra, parant a la revista i llurs editors i en el ric fons fotogràfic que conté. Paraules clau: fotografia, revistes il·lustrades, formació religiosa, educació, Lluc, Mallorca.