A pedagogia alemã e a imprensa pedagógica portuguesa como vasos comunicantes: o caso da revista Froebel - Viegas Brás, José; Neves Gonçalves, Maria (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2014)
Aquest article pretén analitzar la presència social de l’educació a la premsa pedagògica. Hom sap que els mitjans de comunicació van tenir un paper important en la circulació i difusió d’idees i pràctiques educatives. Amb aquesta finalitat, s’ha seleccionat la revista Froebel (1882-1885) per fer-ne una anàlisi. Els objectius que persegueix aquest estudi són: a) la interpretació de les innovacions curriculars difoses per la revista Froebel, en el context educatiu de la fi del segle xix a Portugal; b) analitzar l’impacte educatiu que la revista Froebel va tenir a final del segle xix; c) discutir el valor historicoeducatiu que els conceptes educatius introduïts per la revista Froebel van tenir en la realitat portuguesa. S’ha utilitzat com a mètode d’anàlisi de la revista les seves condicions de realització i producció. Aquestes dues condicions estan determinades per un conjunt de relacions que s’estableixen en un context donat, entre els membres d’un grup de persones. És important tenir-ho en compte pel fet que els canvis impliquen la combinació d’aquests dos tipus de factors. Com a conclusió d’aquest estudi podem dir que la revista analitzada va tenir un gran impacte en la comunitat educativa portuguesa, ja que les concepcions que la revista defensava s’oposaven a la pedagogia tradicional que existia en aquell moment a Portugal. L’educació es forja en una comunitat d’idees, i és possible identificar les que a la revista es materialitzaren –la influència dels principis pedagògics de l’educador alemany és evident en les opcions pedagògiques dels educadors portuguesos de final del segle xix. Creiem que legítimament podem dir que la revista Froebel conduí a una nova concepció educativa. Amb ella, es van promoure pràctiques d’ensenyaments innovadors –viatges escolars, lliçons de coses, museu educatiu, guarderia, educació física i arts. Paraules clau: premsa pedagògica, revista Froebel, innovacions curriculars, Portugal.