Idees pedagògiques del taoisme: elements per a una pedagogia líquida entre la naturalesa i la norma - Laudo Castillo, Xavier; Esteruelas Teixidó, Albert; Garcia i Farrero, Jordi (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2014)
Aquest treball pretén escatir les idees pedagògiques que es troben disponibles en l’antiga tradició del taoisme xinès, l’origen del qual se situa a la Xina dels inicis del segle V a. C. La nostra aportació no pretén explicar l’aparició de la pedagogia taoista en el seu context, ni tampoc com va ser rebuda en d’altres. El que s’ha dut a terme és una lectura pedagògica de la doctrina filosòfica taoista a través de la seva literatura canònica per tal de perfilar-ne l’ideal pedagògic i normatiu. A banda de l’interès pel saber en si mateix, hi ha un interès pràctic per conèixer aquest ideal pedagògic: millorar la comprensió de les actuals teories i pràctiques de pedagogia líquida i educació alternativa que inspiren les filosofies orientals. PARAULES CLAU: Història de l’educació, taoisme, pedagogia oriental, pedagogia líquida, educació alternativa.