Zahoríes y derviches en Historia de la Educación en España - Dávila Balsera, Pauli; Naya Garmendia, Luis M.; Amunarriz Iruretagoiena, Irati (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2025)
Les tasques actuals de recerca en Història de l’Educació estan travessades per dues qüestions: la cerca de fonts i l’enfocament historiogràfic. En aquest article abordem aquestes qüestions analitzant els girs historiogràfics que s’han produït darrerament i la cerca de noves fonts per a la nostra disciplina. Per poder contextualitzar aquesta situació, prèviament, fem esment a l’existència d’una comunitat discursiva i de tres generacions d’historiadors de l’educació. Després d’analitzar aquests dos plantejaments, concloem que el gir cultural ha tingut un èxit indubtable, tant per l’acceptació com enfocament historiogràfic com per l’abundant producció científica utilitzant un conjunt d’elements: l’espai i l’arquitectura escolar, els objectes escolars, la iconografia o la memòria visual de l’escola i els textos i les escriptures ordinàries de l’escola. Així mateix, tenint en compte aquesta situació, sembla convenient revisar el camí recorregut per millorar la narració històrica en el nostre àmbit, així com acceptar els nous reptes que s’estan proposant des de la Història Pública de l’Educació.