Mètode i escola Montessori a Barcelona fins a la Guerra Civil (1936-1939). De l’adhesió incondicional a l’eclecticisme - Domènech i Domènech, Salvador (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2023)
El mètode de la doctora Maria Montessori va deixar una profunda i rica petjada educativa i renovadora a la ciutat de Barcelona abans del règim franquista (1939). Un sistema actiu, alegre, lúdic, coeducatiu, de base científica, en què el protagonista és l’infant. El professorat acompanya l’alumnat procurant respectar el ritme en l’itinerari personal d’aprenentatge. La revolució montessoriana fou possible perquè la Mancomunitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’administració municipal hi van creure, van crear escoles, Cases dels Nens, i van promoure la formació continuada dels mestres a través de cursets, seminaris i Escoles d’Estiu