Maria Edelstain-Goudeli and the beginning of Montessori education in Greece - Chorianopoulou, Elisavet (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2023)
Títol : Maria Edelstain-Goudeli i l’inici de l’educació Montessori a Grècia L’obra de Maria Montessori es va estendre arreu del món en un gran nombre de països. A Grècia, es va aplicar per primera vegada a la dècada de 1930 per Maria Goudeli (primer, Maria Edelstein), una pionera de l’educació Montessori a Grècia. El present estudi pretén descriure la història d’Edelstain-Goudeli, dins de l’entorn social, polític, històric i cultural de l’època. És important que la comunitat pedagògica d’arreu del món investigui i conegui com s’estableix qualsevol sistema educatiu “alternatiu” en un país sense experiència prèvia, sobretot perquè fins avui el sistema educatiu grec ha estat molt centralitzat, tant en l’organització com en l’administració. Edelstain-Goudeli va haver de superar les tradicions intel·lectuals dominants i les institucions polítiques i educatives de Grècia, per tal de traslladar a la societat grega el sistema educatiu Montessori. El procés que hem seguit se situa en el marc de la “teoria de la recepció” d’una teoria científica en un país de l’anomenada “perifèria científica”. L’estudi també intenta revelar la personalitat d’Edelstain-Goudeli i identificar estímuls i motivacions darrere dels seus esforços i decisions.