The origins of the internationalisation of Montessori pedagogy: the ascetic circle of Montesca - Todaro, Letterio (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2023)
Títol : Els orígens de la internacionalització de la pedagogia Montessori: el Cercle Ascètic de Montesca L’article destaca el paper del cercle “La Montesca” i de la principal protagonista, la baronessa Alice Hallgarten Franchetti (1874-1911), en l’inici de la primera internacionalització de la pedagogia Montessori. Explorant les connexions culturals establertes al voltant d’aquell cercle d’Umbria, una autèntica cruïlla d’ànimes refinades que suggereix una atmosfera de retir espiritual, és possible descobrir una empremta profètica que imprimeix la confiança immediata mostrada amb el repte de Montessori en l’educació, dedicat a impulsar una àmplia reforma espiritual. La “flama franciscana” que anima la conducta d’Alice Hallgarten Franchetti, en el marc d’un extens horitzó de devoció als ideals de l’elevació humana i la fraternitat universal, reflecteix la recerca d’una llum espiritual al voltant de la qual els sentiments modernistes, neocristians i teosòfics entrellaçaven els seus impulsos motivadors i llenguatges culturals. L’important suport proporcionat en primer lloc per l’Alice Hallgarten per a l’exportació de la pedagogia Montessori s’ha de llegir i valorar com el signe d’una confiança més gran en l’elevació humana, basada en la confiança en els tresors secrets de l’infant i orientada vers un sentit còsmic de l’espiritualitat.