Cinema, República e Escola en Galiza. Cando os nenos observaban A lingua das bolboretas - Bolaño Amigo, María Eugenia (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2019)
El film La llengua de les papallones, dirigit per José Luis Cuerda sobre el guió de Rafael Azcona, teixeix tres dels relats recollits al llibre Que em queres, amor? de Manolo Rivas i narra, des de la mirada innocent del nen Moncho (Pardal), un recorregut per la vida quotidiana en el rural gallec del temps de la Segona República, que es tanca amb la foscor de la dictadura franquista. A través d’aquest text pretenem desenvolupar «diàlegs» entre diverses seqüències de la pel·lícula i la història de l’educació recent a Galícia ‒centrant-nos particularment en les escoles i els mestres i les mestres‒, intentant contribuir a la valorització de l’obra cinematogràfica com a recurs per a la lectura, el debat i la comprensió històrica. Paraules clau: La llengua de les papallones, cinema, Segona República, escola, Història de l’Educació.