L’ensenyament musical civil privat a Catalunya entre 1792 i 1838. Noves aportacions al seu estudi - Brugarolas Bonet, Oriol; Aviñoa Pérez, Xosé (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2018)
El present article aporta una informació acurada i inèdita sobre l’ensenyament musical civil privat a Catalunya entre 1792 i 1838. Comprèn referències a professors de música propis o procedents de l’estranger, espais docents implicats, instruments sol·licitats, material pedagògic i taxonomia dels destinataris de l’ensenyament. Aquestes dades confirmen que l’ensenyament musical civil privat existia abans de la fundació del Conservatori del Liceu, primera institució pedagògica de cert renom amb una vitalitat i longevitat prou conegudes, posen en relleu que l’interès per la formació musical ja era habitual en l’època preindustrial i evidencien l’alt desenvolupament de l’activitat i la cultura musical catalana des de finals del segle XVIII. Paraules clau: història de l’educació, ensenyament musical, espais docents, mètodes musicals, consum musical, Catalunya i Barcelona 1800.