La representación social de la educación en las escuelas madrileñas de Patronato en el franquismo (1950-1970) - Colmenar Orzaes, Carmen; Rabazas Romero, Teresa; Ramos Zamora, Sara (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2018)
Actualment l’ús de les fotografies com a font documental per a la reconstrucció de la història de l’educació forma part de les noves tendències de la historiografia contemporània, que van cobrant cada vegada més protagonisme. Aquest article se centrarà a conèixer quines imatges es transmeten de les escoles madrilenyes de Patronat en el franquisme, en el període de 1950 a 1970, especialment aquelles escoles públiques d’assaig i experimentals dirigides per diverses institucions catòliques, les organitzades pels ajuntaments i les instituïdes per empreses, així com les creades per fundacions de caràcter benèfic docent. Totes elles definides com a escoles de Patronat, segons la Llei d’ensenyament primari de 1945. La principal font de documentació ha estat l’arxiu fotogràfic que pertany a la col·lecció de Memòries de Pràctiques, conservades al Fons Anselmo Romero Marín del Museu d’Història de l’Educació Manuel Bartolomé Cossío de la Universitat Complutense de Madrid. Paraules clau: fotografies escolars, centres de Patronat, Madrid, franquisme.