«Excluyentes» y «comprensivos». Joaquín Ruiz- Giménez y los orígenes de la extensión de la Enseñanza Media en España - González Bertolín, Aurelio; Sanz Ponce, Roberto (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2018)
El catedràtic de Filosofia del Dret Joaquín Ruiz-Giménez, membre destacat de la influent Associació Catòlica Nacional de Propagandistes (ACN de P), es va fer càrrec del Ministeri d’Educació Nacional el 1951. En aquesta època s’estava plenament identificat amb el projecte polític «comprensiu» de Laín Entralgo i Ángel Herrera Oria, que tenia com a objectiu adaptar el règim franquista a les noves circumstàncies internacionals provocades pel desenllaç de la Segona Guerra Mundial. La política duta a terme per Ruiz-Giménez des del Ministeri va produir una sorprenent obertura, però a partir de 1953 concità l’oposició del sector «excloent» i de l’aparell reaccionari del règim. La reforma de l’ensenyament mitjà de 1953, basada en les idees de l’ACN de P en matèria educativa, va propiciar una àmplia extensió social de l’ensenyament mitjà. Paraules clau: franquisme, extensió de l’ensenyament mitjà, Joaquín Ruiz-Giménez, Associació Catòlica Nacional de Propagandistes.