Les reformes de l’ensenyament tècnic durant la Dictadura de Primo de Rivera. Canvis i reaccions a l’Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú - Baiges López, Alba (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2017)
El present article analitza com, a través de les reformes de l’ensenyament tècnic, la Dictadura de Primo de Rivera va imposar un nou règim escolar i noves matèries als centres educatius professionals buscant convertir el seu alumnat en ciutadans que, amb valors patriòtics i autoritaris, s’integressin a les seves bases sociopolítiques. Ara bé, aquest treball reflecteix sobretot el rebuig que van generar aquestes mesures en el col·lectiu docent i estudiantil partint de l’estudi d’un cas concret, l’Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú. Aquest centre és especialment significatiu perquè evidencia els efectes contraproduents de les reformes primoriveristes des dels primers anys de la Dictadura, moment en què es van suprimir els estudis superiors en aquesta escola, així com el control estatal que es va imposar en aquests centres tècnics i el seu professorat. Paraules clau: Dictadura de Primo de Rivera, ensenyament tècnic, Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú, Patronat especial, estudis superiors.