Dos Españas en guerra, dos educaciones - Fernández-Soria, Juan Manuel (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2017)
L’educació va lligada a les guerres com a instrument propagandístic de les idees que s’hi defensen. En aquest text es descriu com en les dues Espanyes contendents en la Guerra Civil espanyola és utilitzada l’educació com a mitjà de dominació política i ideològica. La República l’empra per fer la revolució proletària, impregnada dels tradicionals valors republicans. L’Espanya franquista se’n val per implantar la contrarevolució, fonamentada en els valors més rancis de la tradició i de la doctrina catòlica. Pensant en el dia de la victòria, la República es fixa com a objectiu la formació d’una ciutadania conscient, per a la qual cosa desplega una enlluernadora pràctica educativa i cultural. L’Espanya franquista es proposa educar en la idea d’obediència i servei, per a la qual cosa necessita més la violència que l’educació. Paraules clau: Espanya, Guerra Civil, Segona República, franquisme, educació com a dominació, revolució, contrarevolució.