El Grup Benèfic Wad Ras: semblança en el centenari de la creació de «la Prote» - Gordaliza Cornellà, Benet; Sánchez-Valverde Visus, Carlos (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2017)
El 2014 es va complir el primer centenari de l’entrada en funcionament del Grup Benèfic Wad Ras, institució que, inaugurada oficialment molt temps després, el 28 de desembre de 1915, va ser durant molts anys el referent de l’acció social i educativa de la Junta de Protecció a la Infància de Barcelona, creada el 1908 (i que als anys trenta passà a dir-se Junta de Protecció de Menors). El primer ús que va tenir el centre va ser el 1914 com a hotel d’immigrants, quan encara no estava construït del tot, atès que va acollir els pròfugs i repatriats de la Primera Guerra Mundial i de la revolució mexicana. Però això va durar poc i ràpidament es va convertir en centre d’acolliment de nens i nenes, sobretot trinxeraires, que van començar a entrar-hi durant el 1914 i el 1915. Aquesta funció, amb canvis de denominació del centre que anirem detallant,va continuar sent la principal fins al tancament, el 1971. Hi van exercir funcions personalitats tan significatives com Lluís Maria Folch i Torres, Frederic Godàs o Josep Joan Piquer i Jover, entre d’altres. Al barri de Poblenou de Barcelona era conegut com «la Prote». Volem aprofitar la fita del seu centenari per revisar i portar a la memòria alguns elements del llarg recorregut institucional d’aquest centre i per oferir alguns elements que ajudin a ubicar aquesta experiència en la història de l’educació social del nostre país. Paraules clau: infància, protecció, Junta de Protecció a la Infància, història de l’educació social, Grup Benèfic Wad Ras.