La recuperació de la pedagogia Freinet a Catalunya (apunts de memòries personals) - Sala Sureda, Carme; Vilaplana Lapena, Enric (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2017)
Seguint la cerca de records sobre la recuperació de la pràctica escolar fonamentada en el llegat ideològic i didàctic de Freinet durant el postfranquisme a Catalunya, presentem aquest recull testimonial amb la pretensió de fer unes pinzellades sobre la situació històrica de l’important canvi polític que s’albirava després de la mort del dictador; els agents i fets que hi van intervenir, i les propostes reivindicatives i reconstructores de democràcia en totes les esferes socials. Centrant-nos en el sector educatiu, esmentem la recuperació de l’excel·lent tradició pedagògica del nostre país amb la creació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat per donar impuls a la formació de mestres amb nova mentalitat pedagògica i didàctica; l’estructuració i organització del grup territorial Freinet, que fomentava el treball cooperatiu entre alumnes, escoles, territoris i moviments d’uns altres països; l’organització sindical amb el naixement de comissions de mestres per impulsar i crear unes condicions de treball favorables al bon desenvolupament d’una escola pública de qualitat; l’aposta d’algunes editorials (Laia, Avance, Cuadernos de Pedagogía...) per aportar materials d’estudi; la multiplicació de serveis d’atenció a la infància i la lluita de moltes escoles privades, nascudes com a alternativa a «les escoles nacionals franquistes», entre les quals hi havia les del grup Freinet, que formaven part del CEPEPC, per passar a la xarxa pública. Paraules clau: formació del magisteri; treball cooperatiu; comissions de mestres; CEPEPC; moviment Freinet; postfranquisme.