Les colònies musicals: una proposta educativa des de Catalunya - Calderón Garrido, Diego; Gustems Carnicer, Josep; Calderón Garrido, Caterina (Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació, 2015)
En aquest article pretenem mostrar la història de les colònies musicals al nostre país, fent especial èmfasi en l’aportació i el lideratge de les institucions catalanes, a partir d’una recopilació documental exhaustiva. Tot i que l’inici de les colònies escolars en l’àmbit estatal es va produir a Madrid, a Catalunya van confluir una sèrie d’aspectes (la tradició excursionista, la importància de les corals, etc.) que van propiciar el naixement de les colònies musicals el 1968, organitzades per l’Orfeó Lleidatà, en un context social en què es volien recuperar els costums, la llengua i la cultura catalans. Des de llavors, aquestes colònies, que encara perduren, han servit d’inspiració i guia per a tot un seguit d’activitats similars esteses arreu de Catalunya i posteriorment a la resta de l’Estat. Les característiques, la magnitud i el potencial formatiu de les colònies musicals permeten considerar-les com una activitat consolidada en l’oferta educativa del país. Paraules clau: música, cant coral, colònies musicals.