Desenvolupament d’una tecnologia per a la millora de les recomanacions en la fertilització nitrogenada dels cereals d’hivern. (I) Cereals d’hivern a la Catalunya interior - Serra, Joan (Barcelona); Boixadera i Llobet, Jaume; Sió, Jaume; Teixidor i Albert, Narcís (Dossiers Agraris, 2001)
Es va realitzar una sèrie d’assaigs d’adobat nitrogenat en diferents comarques de la Catalunya interior. En el conjunt d’aquests assaigs es varen comprovar tres mètodes diferents que es va considerar que eren prometedors per tal de millorar la fertilització nitrogenada. Els mètodes assajats eren el mètode del balanç de nitrogen, el del nitrogen mineral i el del contingut de nitrats al suc de la base de les tiges (CNSBT). Els sòls on es van realitzar els assaigs no presentaven cap limitació especial per al cultiu del blat i eren profunds, ben drenats, no salins i de textura mitjana; l’única excepció era un assaig sobre sòl moderadament profund. Per tant, i també pel que fa a la fertilitat química, els sòls s’han de considerar d’un potencial productiu mitjàalt. El mètode del balanç de nitrogen s’ha mostrat com a molt prometedor de cara a definir si cal la magnitud de l’adobat de cobertora per a les condicions estudiades. El mètode de nitrogen mineral també ha estat efectiu en aquest sentit, mentre que el del CNSBT s’ha revelat com a no aplicable en les condicions assajades, on en molts casos l’aigua és també factor limitant. Al llarg dels assaigs s’han identificat un seguit de factors que impedeixen ajustar la fertilitat nitrogenada. Entre aquests cal esmentar la mala estimació de la producció objectiu, la dificultat de predir el N disponible a partir dels adobs orgànics, dificultats de mostreig pel nitrogen nítric i l’efecte crític que té l’erràtica disponibilitat d’aigua que complica molt l’estratègia de fertilització nitrogenada a adoptar.