Les equacions de Friedmann: mecànica newtoniana versus relativitat general - Haro, Jaume de (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2025)
En aquest assaig, presentem una derivació heurística de les equacions de Friedmann pertorbades basada en la mecànica newtoniana, oferint una perspectiva intuïtiva sobre aquestes relacions cosmològiques. Aquest enfocament ressalta l’acord notable entre les descripcions newtonianes i relativistes dins de certs límits, actuant tant com un nexe conceptual i fins i tot filosòfic i com una eina pedagògica per aprofundir en els principis físics que governen l’evolució de l’univers.Simplificant el complex marc matemàtic de la teoria de la relativitat general, aquest mètode proporciona una via accessible per explorar la dinàmica de l’univers. Subratlla com la mecànica clàssica, quan s’aplica amb cura, pot oferir perspectives que s’alineen amb els resultats relativistes en l’aproximació lineal. Aquesta connexió no només aprofundeix la nostra comprensió de la universalitat de les lleis físiques, sinó que també reforça la idea que els fenòmens relativistes sovint es poden entendre a través d’anàlegs clàssics familiars.