Introducció a l'anàlisi topològica de dades i aplicacions - Ibáñez Marcelo, Esther (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2022)
L'anàlisi topològica de dades (Topological Data Analysis, TDA) ha tingut ungran auge els darrers deu anys. En aquest article en presentem una introducció a partirdels conceptes i les definicions fonamentals que ens permeten descriure les einesprincipals d'aquesta nova branca en la qual es dona més importància a la forma que ala mètrica. Veurem en què consisteix l'homologia persistent i com pot ser aplicada enun ampli rang de camps científics, com, per exemple, la neurociència, el reconeixementd'imatges i la genètica, entre d'altres.