El gran teorema de la combinatòria moderna - Noy, Marc (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2012)
Si pregunteu a un expert quin és el resultat estrella de la combinatòria deles últimes dècades, és probable que contesti: el teorema dels menors de Robertsoni Seymour. Aquest resultat, una de les grans fites de la matemàtica del segle passat,afirma el següent: si G és una classe de grafs tancada per menors, llavors hi ha unnombre finit d'obstruccions que determinen si un graf és a G. L'exemple clàssic és elteorema de Kuratowski: si G és la classe dels grafs planaris, les obstruccions són elsgrafs K5 i K3,3. La prova ocupa uns vint articles, amb un total de més de cinc-centespàgines. En aquest treball expliquem el contingut del teorema i donem una idea deles seves implicacions, de les relacions amb l'algorísmia i amb la lògica, de les einesfonamentals a què ha donat lloc i de la seva demostració.