Diàleg sobre el llenguatge del Llibre de la Naturalesa - Rényi, Alfréd (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2009)
Aquesta traducció al català del tercer diàleg de Rényi completa la dels dos anteriors, publicats en el Butlletí [25]. Tracta, com el títol indica, del «llenguatge del Llibre de la Naturalesa». Els protagonistes són Galileu Galilei, Caterina Niccolini i Evangelista Torricelli. Els temes que s’hi tracten són diversos. El diàleg que inicia el text entre Galileu i Torricelli tracta de les raons que han dut Galileu a enfrontar-se a la Inquisició la defensa de la llibertat de pensament i de recerca en la filosofia de la naturalesa. En la resta del diàleg entre Galileu i la Sra. Niccolini les qüestions són diverses: des de què cal entendre com a mètode científic fins a quin és el llenguatge de la naturalesa la matemàtica amb les contradiccions que això comporta quan topem amb l’atzar i la matemàtica de l’atzar, i amb l’infinit. És un text com els altres dos d’una elegància i claredat magistrals. Totes les notes del text tant les històriques com les metodològiques són notes aclaridores del traductor que no es troben a l’original de Rényi. A l’apèndix, oferim una cronologia de la vida de Galileu.