Models deterministes de xarxes complexes - Comellas Padró, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2007)
En estudis recents s’ha observat que moltes xarxes associades a sistemes complexos pertanyen a una nova categoria que s’ha volgut anomenar petit-món amb invariància d’escala. Molts dels models que s’han desenvolupat per a la descripció matemàtica d’aquestes xarxes es basen en construccions probabilístiques. Tanmateix, la consideració de models deterministes és útil per completar i millorar les tècniques probabilístiques i d’altres basades en simulacions. En aquest article introduïm els conceptes i models bàsics que s’han considerat en l’estudi de xarxes complexes i es presenten diversos models deterministes que es generen a partir de grafs complets.