Tensors en estadística algebraica - Sierra, Luis; Casanellas, Marta; Zwiernik, Piotr (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2025)
En estadística i anàlisi de dades trobem tensors contínuament. Els objectes centrals que vinculen la ciència de dades amb la teoria de tensors i l’àlgebra són els models amb variables latents. En aquest article proporcionem una visió general de la teoria de tensors, posant èmfasi especial en les seves aplicacions en estadística algebraica. Reforcem aquest enfocament amb nombrosos exemples amb l’objectiu d’il·lustrar els conceptes clau. A més, s’inclou una revisió extensa de la literatura per guiar els lectors cap a estudis més detallats sobre la matèria.