Introducció a l’anàlisi topològica de dades i aplicacions - Ibáñez Marcelo, Esther (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2022)
L’anàlisi topològica de dades (Topological Data Analysis, TDA) ha tingut un gran auge els darrers deu anys. En aquest article en presentem una introducció a partir dels conceptes i les definicions fonamentals que ens permeten descriure les eines principals d’aquesta nova branca en la qual es dona més importància a la forma que a la mètrica. Veurem en què consisteix l’homologia persistent i com pot ser aplicada en un ampli rang de camps científics, com, per exemple, la neurociència, el reconeixement d’imatges i la genètica, entre d’altres.