Sobre una sèrie de Goldbach i Euler - Bibiloni i Matos, Lluís; Viader i Canals, Pelegrí; Paradís, Jaume (Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, 2008)
El teorema 1 de l’article d’Euler «Variae observationes circa series infinitas», publicat el 1737, enuncia un resultat sorprenent: la sèrie dels recíprocs de les potències enteres menys la unitat té suma 1. Euler atribueix el teorema a Goldbach. La demostració que ofereix és un dels exemples tan freqüents als segles xvii i xviii de mal ús d’una sèrie divergent que acaba produint un resultat correcte. Examinem amb detall la demostració d’Euler i, amb l’ajut de les intuïcions que ens proporciona una demostració moderna (i totalment diferent), presentem una reconstrucció racional en termes que es podrien considerar rigorosos per als estàndards weierstrassians moderns. Al mateix temps, amb l’ajut d’algunes idees de l’anàlisi no estàndard, veiem com la mateixa reconstrucció també es pot considerar correcta per als estàndards robinsonians moderns. Aquest últim enfocament, però, s’adiu completament amb la demostració d’Euler i de Goldbach. Esperem, doncs, convèncer el lector de com unes poques idees d’anàlisi no estàndard són suficients per reivindicar el treball d’Euler.