Manuel Folguera i Duran, sempre de la Unió Catalanista - Duran i Solà, Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2025)
Manuel Folguera i Duran, enginyer, va ser un dirigent del primer catalanisme, partidari d’un moviment no estructurat decisivament per partits polítics. Malgrat el seu poc reconeixement en l’actualitat, va tenir un paper important en l’estructuració i l’arrelament del catalanisme en la societat del seu temps. Aquest estudi vol trobar-ne les claus interpretatives principals, des dels anys vuitanta del segle XIX fins als deu primers anys del segle XX, quan tingué tasques directives a la Lliga de Catalunya i a la Unió Catalanista, fins a la culminació de la seva trajectòria, a la Diputació de Barcelona i com a president de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana.