La historiografia romàntica catalana i la seva influència en els historiadors del segle XX. El cas del rei Pere el Cerimoniós (1319-1387) - Puig Gavarró, Gerard (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2025)
L’estudi analitza el discurs polític i la construcció de la imatge del rei Pere el Cerimoniós (1319-1387) que realitza la historiografia romàntica catalana del segle XIX, amb autors com Pròsper i Antoni de Bofarull i, sobretot, Víctor Balaguer. Aquesta historiografia, de caire catalanista o nacionalista, influeix enormement en prestigiosos historiadors catalans del segle XX, com Ferran Soldevila o Ramon d’Abadal, que construeixen una imatge del rei Pere distorsionada, de tons obscurs i plena de negativitat. Aquestes interpretacions historiogràfiques tradicionals del rei Cerimoniós i del Punyalet dificulten una aproximació adequada a la figura del monarca com a eix del sistema polític català medieval.