La Transició a Catalunya. La recuperació de l’autogovern - Ysàs, Pere (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
Aquest article centra l’atenció en el paper de les forces polítiques catalanes en el procés transicional, culminat amb l’establiment d’una democràcia a tot Espanya i amb la recuperació de l’autogovern a Catalunya. Ha estat molt sovint destacada la unitat de l’antifranquisme català, especialment pel paper de l’Assemblea de Catalunya, però sovint també han quedat molt poc visibles les divergències existents i els enfrontaments sobre qüestions importants, que cal analitzar detingudament per poder elaborar explicacions més completes i satisfactòries.