Gènesi medieval de Catalunya (segles VIII al XII) - Zimmermann, Michel (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
L’article analitza la gènesi medieval de Catalunya posant de manifest la seva complexitat i originalitat. No respon a cap determinisme ni al fruit d’una conquesta o d’una immigració. El naixement de Catalunya marca el terme d’una evolució domèstica. És la construcció d’una identitat col·lectiva com a resposta a una consciència precoç d’una realitat sociològica nascuda de les condicions històriques i geogràfiques. És, per tant, una construcció original, menys en la seva forma que en la seva precocitat.