Història i "bones minories": una mirada pausada i conservadora al país i el seu passat - Vilanova i Vila-Abadal, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
L’ofici d’historiador de Ramon d’Abadal i de Vinyals, que comença en la segona dècada del segle xx i s’allarga prop de seixanta anys, està molt condicionat per la seva posició política i ideològica, una gran capacitat tècnica, erudita i intel·lectual, i un sentit de pertinença nacional i social molt marcat. Aquest text ressegueix la seva biografia personal i intel·lectual per indicar els principals trets de com va interpretar i plantejar la història del país des d’una posició personal molt singular: el valor de les minories socials com a element director de la història col·lectiva.