Les aportacions de Ramon d'Abadal (1888-1970) a la història jurídica: els Usatges de Barcelona, les constitucions de Catalunya i la teoria del Principat - Montagut Estragués, Tomàs de (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
L’article posa de manifest l’actualitat de l’obra de Ramon d’Abadal en la història del dret. Des de la seva tesi doctoral sobre les Partidas d’Alfons X el Savi a Catalunya, fins els estudis sobre les lleis i institucions visigodes; les capitulars carolíngies i els documents anteriors a l’any mil; les recerques i els treballs dedicats als Usatges de Barcelona i a la seva compilació, juntament amb les constitucions de Catalunya, així com la seva teoria del Principat en els Usatges de Barcelona i sobre el regnat del rei Pere el Cerimoniós, són algunes contribucions destacades de Ramon d’Abadal a la història del dret de Catalunya i al seu pensament jurídic i polític les quals, encara avui, són de referència obligada.