Ramon d'Abadal i les fonts literàries - Cingolani, Stefano M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
Aquest article presenta una reflexió sobre la utilització de fonts de caràcter literari per part dels historiadors, i de com uns límits deguts a la metodologia de l’època o a les creences personals, tant polítiques com religioses, en el cas de Ramon d’Abadal, van condicionar la seva lectura i, de retruc, influenciar la seva interpretació de la història, en especial de la figura de l’abat-bisbe Oliba.