La Hispània visigoda vista per Ramon d'Abadal: rellegint l'historiador - Barral i Altet, Xavier (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2024)
Ramon d’Abadal ha deixat una sèrie nombrosa d’observacions personals sobre la Hispània visigoda que tenen un interès historiogràfic cert, per la capacitat de fer-se preguntes sobre aspectes no estudiats, de replantejar qüestions tradicionalment admeses per la historiografia i d’intuir situacions històriques que les fonts no aclareixen de manera satisfactòria. En aquest article es rellegeix directament Abadal per a esbrinar millor la metodologia de l’historiador