La llengua catalana com a contingut de la premsa a l’exili - Casals i Martorell, Daniel (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2021)
L’objectiu d’aquest article és estudiar la presència de la llengua catalana com a contingut de la premsa escrita en aquest idioma i publicada a l’exili. A partir del buidatge de tres revistes editades a França durant les dècades dels anys quaranta a seixanta del segle xx, se n’han classificat i analitzat les peces periodístiques que exposen fets relacionats amb aquesta qüestió. Els resultats posen de manifest que les publicacions estudiades van constituir una tribuna d’expressió de fets que estaven vetats a les capçaleres de l’interior a causa de les restriccions imposades pel franquisme. Entre aquests temes hi ha la figura i l’obra de Pompeu Fabra, l’ensenyament del català i la seva presència als mitjans de comunicació. Paraules clau: Premsa de l’exili, llengua catalana, normativa, Pompeu Fabra.