El dret a Catalunya en el tombant del segle XVIII: Francisco Solanes i El emperador político - Ballbé Sans, Neus (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2018)
Durant el segle xvii i els primers anys del xviii, el paper dels juristes catalansva ser molt rellevant en l'àmbit del Principat, sobretot per la manca deCorts concloses entre 1599 i 1701. Un dels seus màxims exponents fou FranciscoSolanes que, en el context de la Guerra de Successió, vetllà pel mantenimentde l'ordenament jurídic del Principat i va romandre sempre fidel als dos principisque van marcar la seva carrera: l'escrupolosa observança del dret i la fidelitatal príncep, que ja havia posat a bastament de manifest en la seva teoria política,exposada a El emperador político y política de emperadores.