La Renaixença del dret català: Francesc Maspons i Anglasell - Garcia Izquierdo, José Manuel (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2017)
Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966) va ser un jurista de gran prestigi a Catalunya i arreu d'Europa. Fill de la Renaixença, ben aviat es va especialitzar en l'estudi del dret català i en les seves arrels, i es va caracteritzar per la seva reivindicació a favor que Catalunya es regís segons la seva tradició jurídica. Maspons va reclamar una catalanització del dret aplicable a Catalunya i, per assolir-ho, va utilitzar diverses eines com l'Oficina d'Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya, l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, la Unió Jurídica Catalana i l'Associació Internacional per l'Estudi dels Drets de les Minories de l'Haia.