Estat Català (1944-1982), continuïtat prou desconeguda i represa d'un partit antifranquista a partir de l'Arxiu de Josep Planchart - Duran i Solà, Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2017)
Estat Català va ser la primera organització independentista, fundada per Francesc Macià. El règim franquista va ser especialment agressiu amb ella. A partir de la documentació de Josep Planchart, l'inici d'aquest període va veure com es produïa el trencament en l'independentisme entre EC i el Front Nacional de Catalunya. En aquest període va mantenir una política de suport a la Generalitat i de no trencament amb l'exili català republicà. Quan es va veure que la Dictadura es mantindria, membres d'EC es van dedicar a l'acció cultural catalana. En restaurar-se el sistema de partits, EC va tornar a actuar buscant la unió dels catalanistes, garantir la democràcia i l'autonomia, tot i la seva oposició a la Constitució espanyola que no garantia el dret d'autodeterminació.