La crisi patriota de 1811 i el radicalisme - Ramisa Verdaguer, Maties (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2017)
L'article se situa en l'etapa central de la Guerra del Francès a Catalunya i fa referència a l'evolució política del Principat des de l'ascens del marquès de Campoverde a la Capitania General pel gener de 1811 fins a les acaballes d'aquest any. S'hi reflecteixen entre altres temes l'empenta dels sectors polítics radicals que ja havien situat Campoverde al poder i el seu intent d'influir en el govern de Catalunya a partir de l'interior mateix de la Junta Superior, la confrontació ideològica entre partides patriòtiques i exèrcit regular, el desordre existent al país després de la pèrdua de Tarragona, i la por a una revolució per part dels sectors moderats.