Els orígens familiars dels Cartellà al llarg de deu generacions (s. X-XIV) - Homs Brugarolas, Mercè; Cingolani, Stefano M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2017)
L'estudi pretén investigar els ascendents familiars de Guillem Galceran de Cartellà i de la seva esposa Blanca de Creixell, detallant els arbres genealògics de les tres famílies principals que els componen: els Hostoles, a més dels Cartellà i dels Creixell. L'anàlisi detallada i la recopilació de tota la documentació disponible, molta de la qual inèdita, és aquí presentada de forma abreujada, permet aclarir molts punts fins ara dubtosos d'aquestes genealogies i proporciona materials de notable interès per a la construcció d'un relat històric als comtats de Besalú i de Barcelona, especialment per als segles xi-xii, a més de les estratègies matrimonials i del paper de les tres nissagues en la història local i general de Catalunya, així com l'origen de la figura del senescal.