Els arxius familiars i patrimonials aranesos: documents per a l'estudi de la Societat de la Val d'Aran - Gómez Ferrer, M. Pau (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2017)
A l'Archiu Generau d'Aran es troben dipositats quaranta-sis arxius familiars i patrimonials dels pobles aranesos de Bausen, Canejan, Les, Bossòst, Arres de Sus, Arres de Jos, Vilamòs, Arró, Es Bòrdes, Benós, Arròs, Vilac, Vielha, Betren, Garòs, Arties, Salardú, Unha, Tredòs i Bagergue. En tots aquests arxius es troben, en major o menor quantitat, una sèrie de documents que donen una visió de quin és el patrimoni material i immaterial d'aquestes famílies. La documentació familiar va lligada a la mateixa família i als seus negocis jurídics, dels quals destaquen el capítol matrimonial, el testament i el dot. La documentació patrimonial va relacionada amb la propietat particular, que canvia de mans a través de diversos instruments.L'arxiu de çò de Joanchiquet (1509-1971) recull la documentació familiar, patrimonial i personal de la família Aunòs de Vilamòs. En ell es conserven documents sobre les seves aliances familiars, el seu patrimoni, els seus negocis i les relacions dels seus membres en els oficis que regeixen l'administració de la Val d'Aran. Una biblioteca amb més de quatre-cents volums completa aquest arxiu, un dels més importants que es conserven a l'Archiu Generau d'Aran.