Campeche, primera porta de Catalunya a Mèxic - Murià, José María (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
Documents per a la història de l?emigració col·lectiva catalana al port mexicàde Campeche, la més antiga en aquest país. Els catalans s?hi van començara establir el 1778, quan Carles III autoritzà el lliure comerç amb Amèrica, i vancomençar a constituir una important base d?emigrants d?elevat nivell socioeconòmic,dedicats al comerç.