Notes per a una història política del teatre a Catalunya (1765-1849) - Quintana i Segalà, Joan-Xavier (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
L'objectiu d'aquest estudi és plantejar unes primeres bases de treball que enspermetin entendre el vincle indestriable que es produeix entre el teatre com amitjà de transmissió de valors i l'ús polític que en faran els distints governs. Primerde tot, cal desgranar a tall general l'origen de la instrumentalització de les artsescèniques i els elements que hi intervenen. En segon lloc, és convenient mostraruna panoràmica històrica de l'influx que exerciren les dinàmiques polítiques enel teatre que es desenvolupà a Catalunya en l'interval de 1765 a 1849. Per acabar,s'han volgut donar unes breus pinzellades sobre l'origen, l'arrelament social i elscondicionants polítics que afectaren, en diferent mesura, la representació d'unaobra teatral concreta, La Passió de nostre Senyor Jesucrist, als escenaris catalans.