Els Debats entorn dels orígens setcentistes de la industrialització catalana - Valls-Junyent, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
Catalunya ha estat un país industrial. La densitat i intensitat assolida per la indústria al llarg dels segles XVIII, XIX i XX ha convertit aquesta líniad'especialització econòmica en un dels trets d'identitat d'aquest país. Les arrelsde la reeixida arrencada industrial catalana s'enfonsen en el segle XVIII.La «Catalunya vençuda» que havia perdut les seves institucions i llibertatsconstitucionals després de la Guerra de Successió, va ser capaç de menar unprocés de creixement i transformació econòmics que va situar-la en una bonaposició de partida per a l'inici d'un procés d'industrialització a l'anglesa. Elfet que aquest fort creixement de l'economia coincideixi amb el triomf del'absolutisme centralista dels Borbó ha obert les portes a interpretacions quevolen posar en relació ambdós fets. L'objectiu d'aquest article és confrontar lesdiverses interpretacions donades als orígens del creixement econòmic catalàdel segle XVIII.