La Revolució de la màquina d'escriure. Notes sobre la Comissió del Patrimoni Artístic i Arqueològic de Girona (1936-1938) - Nadal i Farreras, Joaquim (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
Aquest article presenta nova documentació de la Comissió del PatrimoniArtístic i Arqueològic de Girona procedent de l'Arxiu Diocesà. Molt centradaen el funcionament intern, permet aclarir aspectes de la vida quotidianade la Comissió, de la seva relació amb les administracions i la ciutadania, dela precarietat de mitjans i de l'ambició dels seus projectes. També s'aclareix lapersonalitat de Josep Pujol Albanell, membre mal conegut de la Comissió, esdesvetllen aspectes sobre la troballa i la preservació del Martirologi d'Usuardi sobre la destrucció parcial de l'església de Sant Pere de Figueres i els intentsfrustrats d'impedir-la.