Josep Maria Espanya: els camins del federalisme impossible - Jarne, Antonieta (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
Nascut el 1878 a Vielha, la trajectòria de Josep Maria Espanya fou extraordinàriamentpolièdrica. La constant recerca del millor camí per assolir elfederalisme fou l'eix de la seua vida política. President de la Diputació de Lleida(1913-17) i un dels màxims impulsors de la Mancomunitat, des del PartitLiberal s'atansà al catalanisme polític i ingressà a la Lliga Regionalista. Durantel període de la Generalitat republicana fou diputat per ERC i assumí la Conselleriade Governació durant l'estiu de 1936, des de la qual dugué a termeuna important tasca tot facilitant la fugida de persones en dificultats enmig delcontext revolucionari. Morí a Colòmbia el 1953.